Så läser du begprislistan
Priserna avser felfria bilar och är färdigprutade ”storstads-priser” hos icke märkesbundna bilhandlare. I övriga landet är priserna ofta högre. Priserna baseras på avslutade bilköp, kontakter med handlare och våra egna observationer i samarbete med KVD. Från och med 1999 är det tillverkningsår som gäller. Bilar som är yngre än fem år/8 000 mil omfattas i de flesta fall av MRF-garanti i tre månader eller 500 mil.
Äldre bilar bör omfattas av en trafiksäkerhetsgaranti i en till tre månader, vilket i princip innebär att bilen ska klara en besiktning. Garantilösa privatköp ska vara minst 3 000 kronor billigare.

Så värderas långmilaren
Ju längre en bil har gått, desto viktigare är skicket och servicehistorien. För att få en hyfsad bild av hur mycket en långmilare är värd drar du av nedanstående summa per ”övermil” (jämfört med miltalen i tabellen). Upp till 10 000 övermil = 2,75 kr/ mil, 10 000-15 000 övermil = 2,25 kr/mil.

Så värderas extrautrustning
Eftermonterad extrautrustning höjer inte värdet på den begagnade bilen. Olika köpare värderar förstås utrustning olika – den som behöver en dragkrok är kanske beredd att ge ett par tusen, medan en annan spekulant snarare ser den som en belastning. Fabriksmonterad utrustning som läderklädsel och navigationssystem höjer dock priset, särskilt på nyare bilar. AC och ESP tas numera för givna åtminstone på större bilar. Saknas sådant blir bilen svårsåld och därmed billigare.

Ladda ned aktuell begprislista
Teknikens Världs begprislista (PDF-format)