Vem har företräde? Bilen som ska ut ur rondellen måste ligga i vänsterfilen eftersom en del av rondellen är enfilig.

Vem har företräde i denna knepiga rondell?

Kluriga rondeller kan leda till struliga trafiksituationer. Vår expert Ruben Börjesson reder ut vad som gäller i denna rondell.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! Jag har en rondellfråga… Jag tycker det blir vanligare och vanligare med rondeller som är tvåfiliga i delar av rondellen, och enfiliga i andra delar av rondellen. Jag skickar med en bild på en sådan rondell. Denna rondell finns på den östra sidan av Jordfallsbron som knyter samman E6 vid Kungälv och E45 vid Bohus, norr om Göteborg. Det finns många andra rondeller som är byggda på motsvarande sätt.

Jag brukar på eftermiddagarna komma från väster, ligga i vänster körfält genom rondellen och sedan blinka höger och kör ur rondellen i den vänstra av de två filerna som går norrut, precis bakom bussen. Ungefär som den silvriga bilen gör i bilden.
Det brukar i rusningstrafik vara hårt tryck i denna rondell, och det kommer många bilar från höger som ska köra rakt fram i rondellen, och ungefär hälften av dessa ligger i sin högerfil, ungefär som den vita bilen längst till höger gör i bilden.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!