080207-whiplashskada

Hur blir elbilsskatten?

Mikael Stjerna svarar:

Hur blir elbilsskatten?

Hej,

En sak jag undrar över är hur staten kommer göra med beskattningen av elbilar. I dag plockar ju staten in cirka 7 kronor per mil i skatt på bara bensinen med bland annat hänvisning till miljön.

Elbilen förbrukar el för 1-2 kronor per mil och staten utgör omkring hälften. Skatten minskar alltså från 7 kronor per mil till 1 krona per mil. Vilket är rätt stora skatteintäkter för att täcka bla sjukvård.

Var ska staten ta in dessa förlorade pengar framöver?

 

Niklas Wallin

Kommer elbilarna att bli populära kommer initialt bilkostnaderna för hushållen att öka, på grund av de dyra batterierna. Staten kommer att få minskade intäkter och vinnarna blir batteriindustrin.

En inte alltför vågad gissning är att energiskatterna på elkraft på sikt kommer att öka till gagn för statskassan. Till en början vill dock säkert samhället att elkraften förblir billig, för att underlätta introduktionen av elbilar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!