080612-nissan-primera

Kommer en vit bil att bli svårsåld?

Jonas Borglund svarar:

Kommer en vit bil att bli svårsåld?

Jag undrar om det fortfarande är så att en vit bil är mera svårsåld än en bil med en vanligare färg? Min far tror i alla fall det och vill inte skaffa en bil med den färgen, medan jag tycker att en vit bil är riktigt läckert, speciellt den nya Volvo V70. Det är just en sådan som vi funderar på som nästa bil. Men vad det ska vara för färg, ja där går åsikterna isär lite. Visst är färger som röd, svart eller någon mörkblå riktigt snyggt men jag skulle vilja ha en i vitt, det är ju på modet just nu, och jag vet att det kan ju ändras hur som helst. Men är det svårare att få en vit bil såld eller inte?

// TROGEN LÄSARE

Personligen tror jag inte att exklusiva bilar som säljs i vitt tappar i värde. Exempelvis bilar som BMW M3, Porsche 911 och Lamborghini Gallardo men även mer överkomliga bilar som nya Volvo S80, VW Golf GTI, och kanske också en vanlig V70 eller Saab 9-3. Men vi bollar över frågan till Michael Luft på Kvarndammen bilauktioner som har synpunkter på det här med bilfärger.

– Vita bilar är sedan något år tillbaka högsta mode och de människor som är ”inne” och modemedvetna, och dessutom har råd, köper en vit bil. Gärna då en lite mer exklusiv bil. Om tre år kanske vitt är ute och då byter dessa människor till nästa färg som är ”rätt”. Jag tycker vit är en snygg och praktisk färg. Pollen, damm och annat syns inte som på en mörk bil, och vid en eventuell skada är det lättare att bättra lackeringen på en vit bil. Men de flesta människor är försiktiga och vill nog helst inte ha en vit bil. Silver är fortfarande favoritfärgen bland ”vanligt” folk, så vita vanliga bilar kommer antagligen även i fortsättningen att vara lite mer trögsålda.

Detta påstående kan Statistiska Centralbyrån bekräfta. De har statistik över de populäraste färgerna på alla bilar som är i trafik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!