Foto: Saab/Teknikens Värld

Från frihetsredskap till statuspryl till... vadå?

Det är inte bara den tekniska utvecklingen som så att säga rör på sig i bilvärlden. Den filosofiska betydelsen av bilen och bilens position i samhället har genomgått en stor förändring bara under min livstid, och gör det fortfarande.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

All ny teknik, även i vårt tidevarv, är för dyr i början, i alla fall för oss vanliga människor. Det är liksom ingen slump att det var grevar och baroner som körde i kapp och ihjäl sig med bilar under bilhistoriens begynnelse - medan arbetarna knappt hade råd att cykla till fabrikerna där bilarna byggdes. Men så kom Henry Fords löpande band och sakta men säkert blev bilen var mans (nåja) transportmedel. I västvärldens efterkrigstid blev bilen symbolen för frihet, att kunna resa vart man ville, när man ville och att kunna stanna när man ville och var man ville var inte bara the American dream utan också något att sträva efter i Sverige.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!