21 klassiska biljakter – här är bilarna vi minns

Biljakter har alltid fascinerat regissörer och filmmakare. Några har sprängt filmbolagens budget, andra har skapat odödliga klassiker – både bland bilar, skådespelare och filmer. Här är 21 bilar som verkligen spelat huvudrollen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Sunbeam Alpine (Dr No, 1962)

Säg James Bond och vi tänker väl alla på Aston Martin. Men i den allra första biljakten med James Bond bakom ratten fick det bli en Sunbeam Alpine Series II. Och det var lite tack vare slumpen. Filmteamet behövde snabbt en bil och Sunbeam lånades in lokalt på Jamaica mot löftet att lämna tillbaka den i samma skick. Biljakten spelades in och James Bond i Sunbeam jagades av bovar i en LaSalle begravningsbil. När bilen körde över en klippa fick en Humber Super Snipe Mk2 Hearse göra själva stuntet och Sunbeam kunde lämnas tillbaka. Filmens svenska titel: Agent 007 med rätt att döda.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!