Parkerar du i ett väl upplyst garage är risken att du blir bestulen på din bil mindre. Foto: Glenn Lindberg

Ingen minskning av bilstölder under pandemin

Biltjuvarna har inte tagit paus under coronakrisen. Enligt ny statistik från Larmtjänst är antalet bilstölder på samma nivå som 2019. Några märken och bildelar sticker ut i statistiken och mycket hamnar i utlandet.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Volvo, Volkswagen och Audi hamnar i topp på listan över de mest stulna bilarna under det första halvåret 2020. Totalt stals 3 434 bilar i Sverige under perioden januari till juni, visar ny statistik från branschorganisationen Larmtjänst. Det innebär att stölderna inte har minskat under pandemin.
En majoritet av bilstölderna skedde i ­storstadsregionerna med Stockholm i topp. Det är inte bara dyra, så kallade premiumbilar, som stjäls. Märken som Audi, BMW och Mercedes hamnar högt upp i statistiken, men listan över de mest stulna märkena toppas av Volvo med 651 stulna bilar, tätt följt av Volkswagen med 388 stulna bilar, vilket till stor del kan ­förklaras med att det är två märken som säljer bra i Sverige.
– Att Volvo toppar listan beror inte enbart på att Volvo är ett populärt bilmärke i Sverige. De välorganiserade internationella brottsnätverken vet att det är Sverige de ska söka sig till när de får beställningar av Volvobilar, säger Stefan Brala, motorexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa.
Mellan 70 och 90 procent av alla bilar och bildelar som stjäls i Sverige försvinner utomlands, enligt Trygghetskommissionens rapport från januari 2019. Stölderna bedöms vara beställningsjobb från internationella kriminella nätverk.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!