110708-beroende av bilen

60 procent är beroende av bilen

Mer än hälften av svenska folket är beroende av bilen för att få ihop vardagen. Det visar Bil Swedens och MRF:s undersökning om hur svenskar använder sina bilar, till vad och hur länge.

       – Undersökningen bekräftar bilden av att bilen löser livspusslet för många, inte minst för barnfamiljerna. 60 procent är helt eller ganska beronde av bilen för att få ihop vardagen, säger Bil Swedens vice vd Jessica Alenius i ett pressmeddelande.

Det är branschorganisationerna Bil Sweden och Motorbranschens Riksförbund MRF som står bakom undersökningen om svenska folkets inställning till bilen.

Den visar att de allra flesta, 85 procent, har minst en bil i hushållet. Bor du småhus är det troligare att du har två bilar än om du bor i bostadsrätt eller hyresrätt.

Slänger man in var man bor i beräkningen, är det troligare att man tillhör den tredjedel av Sveriges befolkning som anser sig helt beroende av sin bil om man bor ute på landet. Det beror på sämre kollektivtrafik.

Över hälften av de som bor utanför storstäderna, 52 procent, ser inget alternativ till bilen överhuvudtaget och är den grupp som är mest beroende av bilen som transportmedel. 81 procent av egenföretagare och lantbrukare känner sig helt beroende av bil för att klara sig.

Undersökningen gjordes av opinionsinstitutet SKOP i maj och gick ut till 1 000 personer i åldrarna 18-84 år.       

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!