090814-älgtestet-lista

Älgtestet – så bra är din bil

– Hur är min bil i älgtestet? Den frågan får vi dagligen. Därför har vi nu sammanställt en lista över hur olika bilmodeller klarat sig genom vårt världskända undanmanövertest. Långsammast genom konbanan hittills är ett par pickuper, men vilken är snabbast tror du?

I snart 30 år har Teknikens Värld undanmanövertestat hundratals bilar i vad som numera kallas älgtestet. 1997 fick testet stor genomslagskraft då vi tog ut sprillans nya Mercedes A-klass för att ”väja för en älg”. Det gick inte alls eftersom bilen slog runt och lade sig på taket.

Tio år senare älgtestade vi ett gäng pickuper som alla visade sig kränga mer än vad som är bra men värst gick det för Toyota Hilux som gick upp på två hjul (film på detta finns via länk nedan). Pickuperna dominerar bottenskiktet av listan.

Den biltillverkare som behärskat älgtestet bäst till dags datum, med andra ord är snabbast genom konbanan, är kanske något oväntat Citroën. Den tillverkare som lagt beslag på flest topplaceringar är däremot Porsche.

Än så länge består listan av 280 bilar, alltså långt ifrån alla vi har kört i älgtestet genom åren. Vi uppdaterar dock listan kontinuerligt med både nya och gamla testresultat, så det kan vara en idé att bokmärka sidan med listan i din webbläsare.

Listan, som du kan sortera efter hastighet och efter bilmodell, finner du här eller via länken nedan.

Älgtestet – så bra är din bil

TV-TV

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!