110411-antonov saab

Antonov vill ha skadestånd

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov undersöker vilka juridiska åtgärder han kan ta mot EIB och den svenska regeringen för att få skadestånd för att han, som Antonov själv menar, blivit utestängd från att få gå in som ägare i biltillverkaren Saab Automobile, uppger Sveriges Radio.

       Vladimir Antonov anser att både Saab och han själv tagit skada av både den svenska regeringens och EIB:s hållning kring Saab. 

– Jag har därför beslutat undersöka möjligheten med att vidta rättsliga åtgärder, inkluderat men inte begränsat till skadeståndsanspråk, som kan vara av intresse för olika parter inklusive mig själv, mot EIB, vissa tjänstemän på EIB, svenska regeringen och vissa regeringsrepresentanter personligen, skriver Vladimir Antonov i ett pressmeddelande. 

Lars Carlström är Vladimir Antonovs svenske talesman och menar att regeringen och EIB haft för avsikt att sänka Saab.

– EIB eller svenska regeringen har inte sagt något om den här överenskommelsen som man tydligen haft att man inte godkänner Antonov, utan hela det här har varit ett sätt att stjäla tid från Saab och driva företaget i konkurs som vi upplever det, säger Carlström till Sveriges Radio. 

Lars Carlström menar att regeringen och EIB anklagat Antonov för att vara brottslig, vilket skadat hans anseende. 

Regeringen ställer sig via näringsdepartementets pressekreterare Johanna Martin frågande till kritiken:

– Vi står helt oförstående till detta, men har inga kommentarer till en eventuell process som förbereds, säger Johanna Martin till Sveriges Radio. 

– Jag tror det är uppenbart för alla att den svenska regeringen är mån svensk bilindustri. Vi har lagt ner tid och engagemang och också satsat pengar till fordonsindustrin. 

Regeringen medger att man känt till EIB:s krav om att Antonov skulle hållas i kylan. Nu har det kommit in en ny ansökan om ändrat ägarskap från Saab och det tycker regeringen är rimligt om EIB ser över. 

– Vi tycker att det är rimligt att Saab får besked från den, och det är den som vi nu inväntar, säger Johanna Martin. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!