Apple och den svenska bandvagnen

Apple börjar bygga fordon för krigsindustrin. Eller är det Hägglunds som ska tillverka en citybil? Här är sanningen om "världsnyheten".

Fortfarande är det bara rykten och spekulationer som cirkulerat kring Apples bilprojekt som går under arbetsnamnet Titan. Nyligen spreds nyheten det om att det amerikanska företaget hade fått sitt första patent som kunde knytas till en eventuell fordonstillverkning. Men det hade inget med elmotorer eller autonom körning att göra - patentet rörde en kopplings- och styranordning. Var detta ett sätt att kunna para ihop flera fordon eller kanske skapa en bil med liten vändradie – perfekt i storstaden?

Spekulationerna var igång men på skissen satt kopplingen monterad på en bandvagn som i svenska ögon verkade lite väl bekant: Hägglunds modell BvS10.

Det hela visade sig vara en administrationsmiss hos BAE Systems Hägglunds patentbyrå i USA men innan det uppdagades hade ärendet blivit en världsnyhet.

– Det har varit mycket uppmärksammat i USA, Asien, Polen, överallt. Vi har blivit nedringda i ett dygn, säger Ola Thorén, informationsdirektör på Hägglunds till Örnsköldsviks Allehanda.

Om Apples bil, iCar kallad, kommer i produktion väntas det ska tidigast 2021. Om den då har larvfötter får framtiden visa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!