080312-aston-merc-hybrid

Aston Martin vill låna motorer av Mercedes

För att möta de hårdare utsläppskraven behöver Aston Martin mindre motorer. Nu avslöjar Mercedes att Aston Martin har bett dem om att få låna V6- och V8-motorer som kan kombineras med ett hybridsystem.

Nu faller de som käglor på en bowlingbana. En efter en tillkännager biltillverkarna att de gör satsningar på att bli mer miljövänliga. Förra veckan var det Bentley och nu senast avslöjades AMG:s gröna planer. För mindre biltillverkare innebär det här ett problem. Ingår man inte i en stor koncern där det lånas teknik fram och tillbaka kan det bli svårt att hänga med i miljörevolutionen. Aston Martin som för inte så länge fick lämna Fordfamiljen står nu förhållandevis ensamt på marknaden. Kuwaitiska majoritetsägaren Investment Dar har förvisso inte ont om pengar, men det tekniska kunnandet saknas.

Därför vänder sig nu Aston Martin till Mercedes för hjälp, i alla fall enligt Mercedes själva. I en intervju med Auto Motor und Sport ska en anonym källa från Mercedes ha sagt att Aston Martin är intresserade av att låna V6- och V8-motorer från Mercedes, och kanske även hybridteknik att kombinera dessa med. Som ytterligare bränsle till spekulationerna rapporteras det att Mercedesrepresentanter besökte Aston Martins fabrik i Gaydon förra månaden. Innan dess ska Aston Martins ägare Investment Dar ha träffat Mercedeschefer för att diskutera frågan.

Snart får vi kanske se en Aston Martin med hybriddrift. Och det vore väl inte helt fel. Det är ett klart brott mot de starka brittiska traditionerna men som Lexus hybridmodeller visar så kan det bli riktigt trevligt med en elmotor som skjuter på när det behövs.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!