Audi TTS Roadster competition

Audi firar en halv miljon byggda TT

Det har gått mer än ett decennium sedan första Audi TT chockade världen med sin unika design. Nu har halvmiljonstrecket passerats och det firar Audi med en specialversion till reapris.

Den andra och nuvarande generationen kom 2006 och nyligen slog produktionsantalet om till en halv miljon. Hyllningsmodellen med namnet Audi TTS competition baseras på vanliga TTS och under huven hittar man samma tvålitersmaskin. Med 272 hästkrafter och 350 newtonmeter klaras noll till hundra-sprinten av på 5,3 sekunder. Om man väljer att spaka själv går det på två tiondelar långsammare.

Unikt för TTS competition är 19-tums fälgar i RS5-design. På bakluckan hittar vi en fast monterad vinge med aluminiuminlägg som ser ut att vara hämtad från TT RS. Exteriörfärgerna som går att välja är Imolagul eller Nimbusgrå och är exklusiva för TTS competition. På insidan möts man av grått läder med kontrastsömmar i Imolagult. Tack vare "1 of 500"-skyltar påminns föraren av sin TT:s exklusivitet som grannens TT bara kunde drömma om.

Pristillägget för competiton är 1 900 euro men tillgången är alltså begränsad, endast 500 bilar ska tillverkas så det gäller att skynda sig om man vill lägga vantarna på ett exemplar.

Historien om Audis lilla sportiga coupé började på Frankfurtsalongen för snart 18 år sedan. Där visades den första konceptbilen upp men det skulle dröja fram till 1998 innan Audi TT kom i produktion. En del hade ändrats från konceptbilen men det mesta var sig likt utseendemässigt. TT fick dock utstå mycket kritik för att den byggde på Golf MK IV men även för att den hade osäkra höghastighetsegenskaper, det senare förbättrades dock snabbt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!