080313-bensin-pris-rekord

Bensinpriset når rekordnivåer i sommar

Allt pekar på att bensinpriset kan stiga till rekordnivåer i sommar. Höga skatter, rekorddyr olja och, som vanligt på sommaren, större efterfrågan gör att det kan svida lite extra i plånboken.

Priset på bensin stiger i stort sett varje sommar. En av de stora anledningarna till detta är att efterfrågan är större än under övriga månader på året. Vi kör helt enkelt mer under sommarmånaderna. När semestrarna väl är över och vi åter låter bilen rulla färre mil så går bensinpriset tillbaka igen – oftast.

Men det är inte enbart större efterfrågan som får priserna att stegra. Råoljans rekordhöga pris och högre skatter hjälper till att ytterligare tömma bilisternas plånböcker.

Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum Institutet, berättar för e24.se att sannolikheten för bensinpriset att nå nya rekordartade nivåer i sommar är överhängande, tack vare ovan nämnda faktorer men också för att dagens pris redan ligger så nära de gamla toppnoteringarna.

Bilisterna kan i alla fall glädjas en aning tack vare dagens dollarkurs. Den rekordbilliga dollarn – i skrivande stund 6,11 kronor – fungerar delvis som motpol. Skulle dollarn i stället bli väsentligt dyrare inför sommaren märks det ännu mer på bensinpriset i negativ riktning.

Som jämförelse kan man ta dollarkursen under förra årets tre sommarmånader då den pendlade mellan 6,62 och 7,11 kronor.

Dieselbilägarna har det lika tufft. För bara ett par dagar sedan rapporterade vi om de rekordhöga dieselpriserna. För första gången någonsin har det officiella riktpriset för diesel överstigit 13 kronor per liter. Mer om detta kan du läsa via länken nedan.

Ett tips till dig som ska ut och köra långt i sommar-Sverige är att hålla ett öga på till exempel www.bensinpriser.nu. Då har du koll på var du tankar billigast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!