080617-bensin-14-kronor

Bensinpriset över 14 kronor

Lagom till midsommar klättrar bensinpriset över den historiska nivån på 14 kronor. Aldrig tidigare har bensinen varit så dyr i Sverige. Det nya rekordet är det tionde i raden sedan mitten av april.

Lagom till en av årets absolut största trafikhelger höjde de ledande bensinbolagen på måndagen priset på 95-oktanig bensin med 20 öre till 14,09 kronor per liter. Den senaste prisökningen är historisk på flera sätt. Prisökningen under våren har minst sagt varit rekordartad och sedan mitten av april har det slagits prisrekord hela tio gånger. Naturligt nog är det också första gången priset på 95-oktanig bensin har klättrat över 14-kronorsspärren. Dieselpriset fortsätter också sitt rekordtåg och står nu på 14,79 kronor litern, vilket är tangerat prisrekord.

Nu försöker diverse analytiker och experter spå i huruvida priset kan fortsätta uppåt eller om taket är nått. Motormännens drivmedelsanalytiker Tomas Nilson kallar den senaste tidens prisökning astronomisk, men han tror att taket i det närmaste är nått. Han förutspår däremot att dieselpriset kommer att fortsätta uppåt och förbi 15-kronorsspärren. Tomas Nilson är samtidigt mycket tacksam över den extremt svaga dollarn.

– Tänk om den hade legat ett par kronor högre. Men världsmarknadspriserna kan vi i Sverige inte göra något åt. Däremot bestämmer vi ju skatterna själva. Nu är det dags för politikerna att ta sitt ansvar, säger Tomas Nilson till TT.

Bensinbolagen är däremot betydligt försiktigare med att försöka sia om den framtida prisutvecklingen.

– Det finns flera faktorer som bidrar till det vi ser nu. Marknaden är känslig. Mycket beror på politiska situationer i omvärlden och hur utbudet kan möta den efterfrågan som finns. När de stora trafikhelgerna drar i gång i USA och Europa blir det större efterfrågan på bensin. Det får effekter, som att priset höjs, säger Fredrik Holmqvist, prisansvarig för Svenska Shells bensinstationer till TT.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!