110308-bensinpris dyr

Bensinpriset rekordhögt – 14,28 kr/l

I dag höjdes priset på bensin med 20 öre. Det ger oss ett pris på 14,28 kronor per liter och är därmed nytt svenskt rekord. Tidigare rekordnoteringen var sommaren 2008 då en liter 95-oktanig kostade 14,09 kronor.

Bensinpriset fortsätter att gå upp i rasande takt. I förra veckan var det snack om att nya rekordnivåer kunde nås inom kort. Vi är redan där för i dag höjde de ledande bensinbolagen bensinpriset med 20 öre per liter. Det innebär att literpriset för 95-oktanig bensin nu är uppe på rekordhöga 14,28 kronor.

Och några sänkningar lär vi inte kunna räkna med. Snarare tvärtom.

Anledningen till det höga bensinpriset är priset på råolja som har skjutit i höjden den senaste tiden på grund av all oro i Mellanöstern och Nordafrika. Om inte turbulensen i dessa regioner trappas ned kommer oljepriserna inte att falla tillbaka till tidigare nivåer utan mer sannolikt är att de stiger och i slutändan får vi konsumenter betala ännu mer när vi står där vid bensinpumpen.

Senare i mars månad finns det dessutom risk för mer oro, denna gång i Nigeria då det ska hållas val i landet.

Om tre, fyra månad påbörjar många svenskar sina semestrar. Då blir det mer bilkörning än normalt och efterfrågan på bensin ökar. Detta brukar reflekteras i priserna som på sommaren stiger.

Även priset på diesel och fordonsgas blev högre i dag. Dieseln höjdes med 20 öre till 14,29 kronor per liter och fordonsgasen med 19 öre till 13,14 kronor per normalkubikmeter. Etanolen – E85 – ligger kvar på 9,99 kronor per liter. 98-oktanig bensin kostar 14,68 kronor per liter efter en höjning på 20 öre.

Vad tycker du är rimliga nivåer för vad drivmedel till bilen bör kosta? Har din smärtgräns redan nåtts? Diskutera nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!