Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Bensinpriset rekordhögt – ökat med över 30 procent

Det har aldrig varit så dyrt att tanka bilen med bensin eller diesel i Sverige som det är nu. En liter bensin kostar i dag 16,64 kronor och en liter diesel 17,67 kronor.

Världsmarknadspriset på olja har fortsatt att stiga och är orsaken till prisökningen. Enligt TT har literpriset på bensin höjts med 15 öre till 16,64 kronor och literpriset på diesel med 10 öre till 17,67 kronor vid bemannade mackar.

Under det senaste året har priset på en liter 95-oktanig bensin ökat med mer än 30 procent. Förra sommaren låg priset på runt 12 kronor, jämfört med över 15 kronor i dag. En förklaring till detta är covid-19.

När pandemin slog till under fjolåret sjönk den internationella efterfrågan och med den sjönk priserna på olja och bensin. Pandemin håller nu på att så småningom avta, vilket har inneburit att efterfrågan har ökat och råvarupriserna därför gått upp som en raket.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!