110719-bentley suv

Bentley på väg att utveckla suv-modell

Bentley är i färd med att utveckla en suv, enligt ett officiellt uttalande från Bentleychefen Wolfgang Dürheimer till tysk media.

I mer än ett halvt decnnium har det ryktats om att Bentley är på väg att utveckla en suvmodell. I ett officiellt uttalande till tysk media har nu till slut Bentleys och Bugattis vd Wolfgang Dürheimer bekräftat att utvecklingsarbetet för en mer terrängbetonad modell från det brittiska märket är på gång. Modellen ska enligt uttalandet vara viktigt på de europeiska, amerikanska och kinesiska märkena.

Vi vet att Aston Marin är på väg att återuppliva märkesnamnet Lagonda och placera det på en suvmodell (bland annat efter konceptbilen från Geneve 2009). Dessutom är en helt ny generation Range Rover är på gång några år fram i tiden. Detta skulle ge en kommande Bentley-suv i alla fall två självklara konkurrenter. Under skalet kommer förmodligen mycket hämtas från koncernbröderna Audi Q7, Volkswagen Touareg och Porsche Cayenne. Kanske innebär också bekräftandet av denna modell att ryktena om en Lamborghini-suv (som skulle ligga alltför nära för att utöva kannibalism i koncernen) varit felaktiga.

Vi vet dock att tidigare uttalanden från Dürheimer inte alltid varit hundraprocentigt tillförlitliga, bland annat dementerade han 2008 (som utvecklingschef på Porsche) att Panamera skulle komma som diesel. Vilket den gjorde. Men vi kanske ska lita på honom bättre denna gång?

Bilen på bilden ovan är en tidigare Bentley-suv, kallad Dominator, specialbyggd för sultanen av Brunei på 1990-talet. Under skalet var denna i stora drag en Range Rover.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!