110719-mobius-afrikabil

Bilen som ska sätta Afrika på hjul

Här är den kenyanska budget-suven Mobius One som utvecklas särskilt för de afrikanska vägarna och respektive länders ofta skrala ekonomi.

Kenya-baserade Mobius Motors håller på att utveckla en bil för Afrikas vägnät. De 200 000 mil som vägarna utgör lider av bristande underhåll och bilar lever ofta ett rätt hårt liv på dem. Transportkostnader har sagts öka med upp till 75 procent för mat och andra dagligvaror vilket gör att ekonomin går trögare.

För att råda bot på det har Mobius alltså utvecklat Mobius One, som inte ska kosta mer än 6 000 dollar, vilket på svenska heter ungefär 39 000 kronor. I nuläget måste Mobius jobba ner priset från 65 000 kronor men de hoppas att tillverkningskostnaderna ska gå att närapå halveras genom att importera delar direkt från tillverkaren istället för att som nu gå via återförsäljare. 

Lyx som luftkonditionering, inredningsdetaljer och glasfönster har prioriterats bort i jakt på en så spartansk – och därmed billig – bil som möjligt. På designsidan påminner bilen en del om salige Reliant Robin men det är något som kan komma att ändras lagom tills produktionen drar igång.

Motorn i Mobius One är en en-liters motor från Toyota och till upphängning har man kontaktat kenyanska Rob’s Magic Suspension.

Planen är i nuläget att fortsätta utveckla bilen och lägga grunden för en afrikansk bilindustri. Grundaren för Mobius Motors Joel Jackson hoppas att hans bil ska kunna användas inom en rad olika områden.

– Vår vision är ett mer sammanlänkat och mobilt Afrika, säger Joel Jackson enligt Fastcompany.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!