060614_audi_A8 Foto: Hans G Lehmann

BILSPIONEN: Audi A8 på krigsstigen

Kampen om premiumkunderna går vidare, marknaden för stora lyxsedaner ökar och en av de allra bästa står inför generationsskifte. Om två år kommer nya Audi A8.

Första generationen A8 kom 1994 och avlöste Audi V8 som var märkets första försök till att göra en lyxig stor sedan i slutet på 1980-talet. 

Audi håller på att utveckla sitt nya flaggskepp som planeras komma i sin nya tappning i slutet av   2009. Huvudmotståndarna är, som alltid, BMW 7-serie, Mercedes S-klass   och Lexus LS. Första A8-prototypen har siktats i närheten av Nürburgring och bilderna visar att nya A8 blir omkring tio centimeter längre än nuvarande (totallängd 5,10 meter). Det ryktas om två nya motorer, dels en högintressant W12-diesel och dels en V10-bensinmotor. Den senare en vidareutveckling av Lamborghinimotorn i nuvarande Audi S8.

Ungefär samtidigt som Audi A8 generation tre debuterar kommer Porsche att lansera sin fyradörrars Panamera. Hur den kommer att stå sig mot de etablerade lyxbilarna återstår att se. Kampen om ”Världens bästa bil” går vidare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!