060620_bmw_x3

Drevet går efter nya BMW X3

BMW X3 i sin nya skepnad är i princip klar, som ni kan se på bilderna här. Den presenteras i oktober, och konkurrenterna är i full färd med att färdigställa utmanarna.

X3 får egentligen vad som kallas en facelift, vilket i det här fallet (och i de flesta andra) innebär bland annat en ny front med nya strålkastare. Interiören, som många kunder har klagat över, kommer att bli mer lyxig och innehålla mer aluminium – eller träinlägg. Även motorprogrammet kommer att uppdateras med starkare motorer. 2,5i får 218 hk, 3,0i vässas till 258 hk och dieselmotorn 3,0d får 231 hk. 

Men konkurrenterna sitter inte stilla.

Ärkerivalen Mercedes kommer med en miniversion (nåja!) av ML som döps till GLK. Den kommer i motsats till ML, som tillverkas i USA, att byggas i Europa och då i Bremen på samma lina som C-klass, som den också delar teknik med.

Motormässigt kommer bland annat   en treliters V6 på 231 hk (GLK 300) och en dieselmotor på 2,2 liter och 190 hk som lär döpas till GLK 220 CDI.

Volkswagen kontrar med Marrakech, eller möjligen får den namnet Crossgolf. Den är baserad på VW Golf Plus och får fyrhjulsdrift från svenska Haldex. Fjädringen höjs, stötfångare och hjulhus byggs ut. En hasplåt under motorn och höga hjul ger den looken köparna förväntar sig.

En hel drös med olika motorer förväntas och det ryktas att den 250 hk starka sexan som sitter i Golf RS32 också kommer att ta plats under huven.

VW har tidigare försökt sig på en fyrhjulsdriven off-road bil. Den hette Golf Country om någon till äventyrs kommer ihåg fiaskot från 1990.

Audi Q5 börjar byggas 2008, det har redan Audi förkunnat i ett pressmeddelande. 300 miljoner euro har investerats i en ny anläggning i Ingolstadt, Audis hemmavist.

Cirka 1 700 personer kommer att vara involverade i produktionen av den nya bilen som jämte Q7 blir Audis andra modell i suv-segmentet.

Q5 är en av flera nya modeller som ska ta Audi till målet att sälja 1,4 miljoner bilar per år. En annan av dessa är nya A4 på vilken Q5 också baseras.

För närvarande brottas Audi med problemet att få ner en V8 i Q5 vilket är ett måste om bilen ska kunna sälja i USA.

Fyra nya tyskar ska alltså slåss mot varandra, men motstånd kommer även från öster.

Nissan bygger just ny på en systermodell till Murano. Den kommer att låna en hel del av dess futuristiska design och ska enligt insiderinformation från Nissan säljas över hela värden.

Kommer med fyrcylindriga bensin- och dieselmotorer, men även med en V6. Ska enligt plan börja säljas under 2007.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!