110719-mercedes-a-klass

Mercedes A-klass avslöjad

Här kan vi tack vare vår spionfotograf avslöja Mercedes minsting A-klass som ska utmana lyxbilarna i småbilsklassen.

Här är nya Mercedes A-klass, fullt munderad i kamouflagekläder. 

Tidigare versioner av Mercedes A-klass har varit åt MPV-hållet i sin karossform, vilket Mercedes nu överger med den nya bilen. Tanken är att den ska sikta in sig mer direkt på utmanarna från Audi A3, BMW 1-serie, Lexus CT och Volvo C30 med flera (Saab 9-2?).

Just MPV-formatet på den första generationen gav minst sagt svängiga egenskaper för A-klass. Faktiskt så svängiga att den första generationen tippade över när Teknikens Värld utförde det nu så beryktade älgtestet (nummer 23/1997). A-klass fick epitetet vältklass och PR-katastrofen var ett faktum. Bilen drogs in och byggdes om och efter ett gäng miljoner D-mark var A-klass till slut säker nog även att svänga med.

Istället är planen att B-klass behåller MPV-stuket och A-klass får bli småbil på riktigt. På bilspionbilderna syns kanske inte alltför mycket av hur bilen kommer se ut under allt kamouflage men den nya lill-Mercan kommer antagligen få en del drag från Concept A-klass som vi skrev om redan i april. 

Den bilen var för övrigt utrustad med en turbomotor på 210 hästkrafter och dubbelkopplingsväxellåda. Lägger Mercedes till någon hundring hästkrafter till det så kan det bli roliga dueller mot Audi RS och BMW M.

Övriga motorer väntas bli en 1,6 liter stor bensinmotor som beroende på trimningsgrad, ska kunna ge 122 eller 156 hästkrafter. En 1,8 liter stor dieselturbo ska på samma sätt kunna ge antingen 109 eller 136 hästkrafter. 

Till skillnad från dagens A-klass som inte erbjuds i så många karossvarianter kommer nästa generation A-klass följa BMW och Audi och erbjuda A-klass som coupé och cabriolet. Vissa rykten surrar även om att göra en miniversion av CLS, det vill säga en fyrdörrars coupé. 

Premiär till Frankfurtmässan i september och runt mitten av nästa år ska du kunna gå in hos Mercedes och köpa nya A-klass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!