080623-bmw-m-30-år

BMW M fyller 30 och 300 000

Prestandaversioner av vanliga personbilar har en alldeles speciell plats i bilhistorien. BMW:s M-division har gjort några av de allra bästa. Nu är det dags för det välbekanta M:et att fira 30 årsjubileum, samtidigt som den 300 000:e bilen lämnar fabriken.

Först på senare år har amerikanska och japanska biltillverkare börjat visa intresse för det, för oss européer så välkända segmentet av personbilar som förvandlas till högpresterande sportbilar. BMW tar därför tillfället i akt och uppmärksammar att deras traditioner minsann sträcker sig betydligt längre bakåt i tiden. I dagarna firar BMW M GmbH sitt 30 årsjubileum, samt att bil nummer 300 000 har färdigställts. Den jubilerande bilen är en alpinvit BMW M3.

Historien tar sin början 1972, då BMW Motorsport GmbH etableras. Det skulle dock ta sex år innan den första M-modellen lanserades – BMW M1. Ytterligare några år framåt i tiden – 1984 – inriktades verksamheten mot utveckling av prestandabilar som även skulle vara användbara i vardagen. Bilarna utmärktes av ett diskret yttre och ett inre som hämtade mycket från motorsporten. Den första bilen var en BMW M5 som drevs av en rak sexa på 286 hästkrafter. M5 attraherade framförallt väl beställda affärsmän som lockades av den diskreta exteriören och det potenta innanmätet. Två år senare kom första generationen av BMW M3. Sedan dess har M3 tagit en allt större del av M-divisionens försäljning.

I dag finns det nio modeller i M-divisionens stall och försäljningen ökar för varje ny modell som lanseras. USA är den enskilt viktigaste marknaden, medan Storbritannien, Tyskland och Italien köper flest M-bilar i Europa.

Någon jubileumsmodell för att fira milstolpen har BMW inte presenterat. Dock fick vi tidigare i våras se konceptet M1 Hommage som var en hyllning till originalet. Kanske är det för mycket att hoppas på en produktionsversion av denna bil, som en hyllning även till hela M-divisionen.

Läs mer

Provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!