080605-bmw-mini-suv

BMW visar småsuvar i höst

BMW-koncernen kommer att visa sina två minsta suvar på Parissalongen i oktober. BMW X1 och Mini Crossman ska visas i konceptvarianter som kommer att vara mycket lika de färdiga produktionsbilarna.

Utvecklingsarbetet av små suvmodeller pågår för fullt inom BMW-koncernen. Det ritas sannolikt febrilt på en ny generation av BMW X3, även om denna ligger förhållandevis långt fram i tiden. Närmre förestående är nya BMW X1 och Minis terrängmodifierade Clubman, som tros få namnet Crossman. Konceptversioner av X1 och Crossman kommer att visas på bilsalongen i Paris i oktober. Men även om det är konceptbilar som ska visas får vi troligen veta mycket om hur produktionsbilarna ser ut när det blir dags för premiär.

Sedan strax innan årsskiftet har det stått klart att båda modellerna faktiskt kommer att bli verklighet. BMW:s vd Norbert Reithofer har bekräftat att båda modellerna ska gå i produktion, men trots det har det varit ganska ont om information om de kommande bilarna. Vi har fått se några testmulor baserade på X3, och ett antal ytterst väl maskerade prototyper men vi har rent ut sagt ingen aning om hur X1 ser ut. Mini Crossman har figurerat på fler bilder och även i tämligen omaskerat skick. Det har även gjorts en del datorillustrationer som alla ser ganska likadana ut.

Alldeles nyligen blev det känt att Bmw X1 ska byggas i BMW:s fabrik i Leipzig i östra Tyskland. Som vi tidigare berättat kommer Mini Crossman att byggas av Magna Steyr i Österrike. BMW X3, som byggs av Magna Steyr nu, uppges i samband med att den nya generationen presenteras, flytta till USA.

En källa som är väl insatt i utvecklingsarbetet säger till Automotive News att suvmodellerna kommer att låna motorer från vanliga 1-serien och Mini Cooper. Bmw X1 får de två starkaste bensinmotorerna och dieselmotorerna från 1-serien. Mini Crossman kommer att låna motorn från Cooper S och Cooper D. BMW X1 förväntas begå officiell premiär i slutet av 2009, medan Mini Crossman dröjer till det andra kvartalet 2010.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!