080313-audi-bonus

Bonus till alla Audi-anställda

Beskedet att Volvos anställda i Sverige blir utan bonus ännu en gång upprörde många känslor. Audi har en helt motsatt strategi. Förra året var det mest lönsamma i företagets historia och därför får alla anställda 50 000 kronor.

Den svaga dollarn och höga priser på råmaterial har inneburit en svårbotad huvudvärk för de europeiska biltillverkarna. Volvo sålde förra året fler bilar än någonsin, ändå lyckades man inte gå med vinst, till stor del på grund av den amerikanska dollarn. Audi ställdes under fjolåret inför samma problem, trots det blev 2007 det mest lönsamma året i Audis historia.

Audi noterades för en vinst på 2,91 miljarder euro före skatt, en massiv ökning på hela 50 procent mot föregående år. Antalet sålda bilar steg med 5,7 procent till 964 151 stycken. Orsaken till framgången anges vara ett stort sug efter de dyrare modellerna, där vinstmarginalen är som störst. Försäljningen av A5, Q7 och TT har varit avgörande för rekordvinsten. Förra året dubblades försäljningen av TT och Q7 var inte långt efter med en ökning på 80 procent jämfört med året innan. Goda resultat i Central- och Östeuropa såväl som i Asien hjälpte också till.

Därmed kan samtliga anställda inom Audi se fram emot ett tillskott i plånboken. De 45 000 anställda får dela på totalt 222 miljoner euro. Varje anställd får i genomsnitt 5 300 euro, motsvarande 50 000 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!