Cadillac Elmiraj

Cadillac Elmiraj – utforskar toppen

Nu visar Cadillac nya coupékonceptet Elmiraj som ska ”utforska toppen av Cadillacs modellutbud.” Med en 500-hästars V8, 520 centimeter lång kaross och fyra sittplatser är Elmiraj inspirerad av 1967 års Fleetwood Eldorado.

Genom historien har Cadillac förknippats med stora, eleganta och rymliga sedan- och coupémodeller men på senare år har det varit mer fokus på sport och Nürburgringkörning. Kanske är nya konceptbilen Elmiraj som visas på Pebble Beach Concours d’Elegance ett tecken på att Cadillac är på väg tillbaka till rötterna?

 Elmiraj är nämligen något så klassiskt som en lång, väldigt lång coupémodell med en stor V8-motor under den långa huven. Totallängden är 520,7 centimeter och längst fram sitter en 4,5 liter stor V8-motor dubbelturbo, 507 hästkrafter och 678 newtonmeter.

 Designmässigt är Elmiraj en fortsättning på det väldiga cabrioletkonceptet Ciel från 2011 men linjespelet har mjukats något till en mer strömlinjeformad helhet. Cadillac uppger att 1967 års Fleetwood Eldorado Coupé (se bildspelet nedan) har varit en stor inspirationskälla och visst går det att se, Elmiraj hade lika gärna kunnat presenteras som en modern Eldorado.

 Den 5,2 meter långa Elmiraj har som synes bara två dörrar och för att underlätta insteget till baksätet skjuts framstolarna framåt med hjälp av elmotorer, samtidigt som även bakstolarna åker framåt något. När baksätespassagerarna har slagit ned sina rumpor i de skulpterade stolarna åker de tillbaka till sin ursprungsposition och sedan gör framstolarna detsamma. De bakre stolarna kan dessutom justeras för bästa komfort. Interiören i övrigt domineras av en tio tum stor skärm på instrumentpanelen och en mittkonsol som löper genom hela kupén.

 Cadillac håller tyst om eventuella produktionsplaner för Elmiraj men uppger att den bygger på underliggande struktur som kommer att användas i kommande Cadillac-produkter. Det tolkar vi som att Cadillacs annonserade flaggskeppsmodell, som väntas bli en stor sedan, till stor del kommer att likna Elmiraj.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!