080321-camaro-tvåliters Foto: Chevrolet / Wieck / © 2006 General Motors

Camaro kan få tvålitersmotor

GM överväger att sätta en liten fyrcylindrig motor på två liter i nya Camaro. Tidigare har det bara funnits planer på en V8 och en V6-motor. Men när utsläppskraven skärps i USA tvingas GM sätta miljön för traditionen.

Under den pågående bilsalongen i New York avslöjade GM:s frispråkige vice ordförande Bob Lutz företagets planer. Tanken är att de kunder som väldigt gärna vill ha den återupplivade Chevrolet Camaro, men inte vill förstöra miljön genom att bluddra runt med en V8 hela dagarna, ändå ska välja Camaron. Det har höjts vissa kritiska röster mot Detroitjättarnas återgång till bensinslukande muskelbilar, syftande på Ford Mustang, Dodge Challenger och Chevrolet Camaro. I en tid då miljötrenden härjar som mest har det ansetts osmart av de amerikanska biltillverkarna att nylansera dessa bilar. Nu verkar det som att i alla fall GM har tagit åt sig av kritiken.

Enligt Bob Lutz funderar man på att låna en motor Pontiac Solstice och Saturn Sky. Den påtänkta motorn är en två liter stor, direktinsprutad fyra som med turboaggregat ger 260 hästkrafter. Så egentligen är det ingen liten motor det pratas om, men när den nämns i samma andetag som en av de klassiska muskelbilarna får den ändå anses relativt liten. Bob Lutz tror att planerna blir verklighet om bensinpriserna fortsätter att stiga.

I övrigt är det inte bestämt vilka motorer som vinner kapplöpningen ner i Camarons motorrum. Det enda vi vet är att det blir en V6- och en V8-motor. V6-motorn tros bli den samma som används i Cadillac CTS, det vill säga en direktinsprutad 3,6-litersmotor som ger 304 hästkrafter.

För övrigt nämnde Bob Lutz även att Camaron kommer att prissättas högre än sin värste konkurrent Ford Mustang. GM menar att Camaro spelar i en division högre än Mustang. Då tänker man främst på den exklusivare inredningen och den mer avancerade bakaxeln. Om det är något som de amerikanska massorna vill betala extra för återstår att se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!