090812-volt-230-mpg

Chevrolet Volt – 0,1 l/mil

Det var en stolt GM-vd som på tisdagen presenterade förbrukningssiffrorna för den kommande plug in-hybriden Chevrolet Volt. De officiella EPA-siffrorna säger att Volt inte drar mer än 0,1 liter per mil vid stadskörning.

De senaste veckorna har siffrorna 230 spridits i amerikansk media i alla former. 230 har dykt upp utan att någon har förklarat vad som menas. På tisdagen avslöjade GM:s vd Fritz Henderson vad 230 står för. 230 är Chevrolet Volts officiella förbrukningssiffra. 230 mpg (miles per gallon) blir 0,1 liter per mil omräknat till det system vi använder i Sverige och gör Volt till en svårslaget snål bil med plats för fyra.

Siffrorna bygger på ett nytt mätsystem från amerikanska EPA (Environmental Protection Agency) som tidigare inte har haft något mätverktyg anpassat för plug in-hybrider. Volts 230 mpg-förbrukning gör den till den enda bilen som någonsin har fått en officiell förbrukning med tre siffror. Uppgifterna från EPA gäller än så länge bara stadskörning, de kompletterande siffrorna vid landsvägskörning får vi vänta ytterligare på. Hemligheten bakom den extremt låga förbrukningen är förstås det avancerade Voltec-systemet som låter bilen förflytta sig med hjälp av elektricitet vid alla farter under hela färden. Först efter 6,4 mil sinar batteriernas kraft och förbränningsmotorn måste startas för att ge litiumjonbatterierna (220 celler) på 16 kWh ny energi. Fritz Henderson tror dock att många Volt-förare nästan aldrig kommer att behöva använda förbränningsmotorn. De flesta kör endast korta sträckor och om bilen kopplas in i eluttagen mellan körningarna ska kraften räcka till utan förbränningsmotorns inblandning.

Lanseringen av Chevrolet Volt har blivit fördröjd ett flertal gånger och det senaste budet är att ytterligare en försening kan vara på gång. Officiellt är det dock sagt att Volt ska gå att köpa i slutet av näst år som årsmodell 2011. GM har startat en försiktig förserieproduktion om tio bilar i veckan. Ett 30-tal bilar testas för fullt vid två testanläggningar.

Uppdatering: EPA uttalar sig om förbrukningen

EPA har nu klargjort att Chevrolet Volts förbrukning inte har mätts upp av dem och därför inte kan bekräfta att de stämmer. I sitt uttalande klargör de dock hur glada de är över att det är just en amerikansk biltillverkare som bygger bilen för framtiden som för med sig många välbetalda amerikanska arbetstillfällen, oberoende av utländsk olja och också förbättrar amerikanska familjers bilekonomi.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!