070108_chevrolet_volt Foto: .

Chevrolet Volt - miljövänligt koncept från GM

Ett genomgående tema bland alla amerikanska biltillverkare på mässan har varit miljön, och hur vi ska göra för att minska på utsläppen. Självklart är inte GM något undantag. De har tagit fram något som de kallar för Chevrolet Volt - ett hybridkoncept i golfklassen.

Volt liknar inte någon annan hybridbil som finns på marknaden idag. Volt drivs nämligen helt av batteri som klarar av att driva bilen i 6,5 mil innan strömmen börjar ta slut. Ska man färdas längre så finns det en 1-liters motor som drivs av E85 som driver en generator, som i sin tur laddar batterierna. Motorns kraft går aldrig direkt ut på drivhjulen. När du väl kommer hem är det bara att koppla in bilen till vägguttaget så laddas batterierna upp utan motorns hjälp. Allt detta tillsammans leder självklart till en snål och miljöriktig bil, något som amerikanarna äntligen har börjat bry sig om. 

De har även öppnat ögonen och tittat ut i världen och insett att bilar inte används och drivs på samma sätt överallt. Därför har de tagit fram en helt ny plattform som de kallar E-flex. Passande har Volt baserats på just denna plattform. GM menar att de kan byta ut drivkällorna på olika kontinenter runt om i världen men ändå behålla samma modell. I Europa byts E85-motorn ut mot en snål biodiesel och i Asien blir det kanske bränsleceller. Självklart är allt detta ett koncept och inte i närheten av produktion, men det kanske ger oss en fingervisning om hur det kommer att se ut i framtiden? Framförallt visar det att även GM kan om de vill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!