Dåliga däck på sommarvägarna

Enligt en undersökning slarvas det en del med säkerheten på bilsemestern. Däckdjup och sömn försummas, och förare kör trots att de är trötta.

       När européerna går på semester är bilen transportmedlet framför andra. Hälften av Europas bilförare tänker köra mer än 100 mil i sommar. 

Trots det visar en undersökning från Goodyear att fler än hälften av bilarna i Sverige och Finland har ett däcksmönster under fem millimeter. Fler än var tionde bil har ett däcksmönster under tre millimeter, vilket är helt lagligt eftersom gränsen går vid 1,6 millimeter för sommardäck och tre millimeter för vinterdäck. 

Goodyear har gjort tester som visar att när det är mer än tre millimeter vatten på vägbanan så har ett däck som ligger på gränsen, det vill säga 1,6 millimeter, en vägkontakt på sex procent. Goodyear, som vill sälja däck, menar att ett helt nytt däck har 47 procents vägkontakt under samma förhållanden.

Samtidigt visar svaren från en europeisk undersökning, också den signerad Goodyear, att av 5 500 tillfrågade så görs de flesta däckkontroller enligt modellen ”sparka och titta” snarare än att använda riktig utrustning.

En tredjedel av semesterfirarna kontrollerar inte däcktrycket överhuvudtaget innan de ger sig ut på vägarna. Av åtta semesterfirare tänker en av dem byta sina däck först efter bilsemestern för att köra slut på däcken eftersom man ändå planerat att köra mer än 100 mil under resan.

En fjärdedel av Europas förare kör bil även när tröttheten börjar ta över. Enligt Statens väg- och trafikforskningsinstitut VTI, är trötthet att likställa med att köra rattfull. 25 procent av alla olyckor misstänks bero på trötthet.

Mindre vanligt, men förekommande, är att läsa e-post när man är ute och kör. Det gör två procent av bilisterna. Lika många – men kanske inte samma människor, och kanske inte samtidigt – tar tillfället i akt och sexar loss lite i bilen medan landskapet susar förbi. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!