080331-danmark-elbilar

Danmark testbänk för Renaults elbilar

Fransmännen på Renault har gått ihop med japanerna på Nissan för att förse danskarna med elbilar. Danmark kommer de närmaste åren att vara testmarknad för Renaults och Nissans elbilssatsning.

I slutet av förra veckan blev det klart att Danmark blir nästa testmarknad för elbilar. Vi har tidigare skrivit om elbilsprojektet i Israel. Den israelisk-amerikanske investeraren Shai Agassi och hans företag Project Better Place har tagit hjälp av Renault och Nissan för att utveckla den nya generationens stadsbilar. Renault ska förse projektet med bilar, Nissan med batterier och Project Better Place ska se till att det går att ladda bilarna. Nu ska samma sak ske i Danmark.

El har haft en ganska brokig väg som alternativt drivmedel. Elbilar är som bekant absolut inget nytt, men de har aldrig fått sitt stora genombrott. Mycket av problemen kan skyllas på den otillräckliga räckvidden. Nu verkar det emellertid som att biltillverkarna har fått ny tilltro till elektriciteten. Amerikanska Tesla har fått mycket uppmärksamhet för sin eldrivna sportbil och flera av de stora biltillverkarna experimenterar också med el, däribland Volvo och Saab. På senare tid har batteritekniken förbättrats avsevärt och det verkar vara till lithiumjonbatterierna som biltillverkarna sätter sin tro. Så även i detta fall. Nissan kommer via ett joint-venture med NEC förse elbilsprojektet med lithiumjonbatterier.

– Det är en bra idé för Renault att experimentera med plug-in-hybrider i länder som Israel och Danmark, som är små och som har tätt befolkade städer säger Michael Omotoso som är analytiker på J.D. Power and Associates till Detroit News.

Den danska regeringen stöder elbilsprojektet genom att införa skattelättnader för de elektriska bilarna. 2011 sparkas projektet igång på allvar då Renault förväntas ha de första elbilarna klara för leverans till danska kunder. Shai Agassi är mycket nöjd med elbilsprojektens utveckling. Han tror att vi kommer att få se elbilsprojekt i flera städer över hela världen inom kort. Hans företag Project Better Place uppges föra samtal med 30 länder i Europa, Asien och Nordamerika.

Saab och Volvo i unikt svenskt samarbete kring plug in-hybrider

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!