2004 körde vi Datsun 120 FII som sommarskott… iförd snygga tröjor.

Datsun kan vara på väg tillbaka

Det är 28 år sedan den japanska biltillverkaren övergav varumärket Datsun till förmån för Nissan. Nu kan märket vara på väg tillbaka – som ett lågprisalternativ.

Ett av de första japanska bilmärkena som dök upp i 1970-talets Sverige var märket Datsun, första testet i Teknikens Värld (Datsun 1600) skedde just 1970. Märket kom att förknippas med ofta tämligen billiga och rostbenägna bilar, men prydde även ikoner som Datsun 240Z. Under det tidiga 1980-talet kom dock Datsun att fasas ut som varumärke till förmån för märket Nissan (som redan användes på hemmamarknaden). Från 1983 var Datsun definitivt avskrivet...

... trodde vi. Nu rapporterar dock japanska instrustritidskriften Nikkei att Datsun kan vara på väg tillbaka. Märket ska enligt vad Nikkei erfar vara aktuellt som ett lågprismärke, vilket kanske ligger rätt bra i linje med den bild som fanns av märket när det begav sig. Nikkei pratar om bilar med en prislapp runt 5 000 dollar, motsvarande ungefär 30 000-40 000 kronor i dagens pengavärde. Om uppgifterna stämmer ska Datsun kunna återvända från de döda redan till 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!