080304-vägverket-anslag

Det behövs mer pengar till vägarna

Vägverket är inte nöjt med anslagen till de svenska vägarna. För att täcka de allt dyrare underhållskostnaderna kräver Vägverket att anslagen höjs med 3,6 miljarder kronor.

De 23,2 miljarder kronor som regeringen avsatt i budgetpropositionen räcker inte, menar Vägverket. Den föreslagna höjningen på 3,6 miljarder skulle göra att anslagen i stort följer Vägverkets fastställda planer, allt enligt det budgetunderlag för 2009-2011 som Vägverket har överlämnat till regeringen.

  – Urholkade anslag i kombination med ökad trafik har inneburit att vi inte har kunnat upprätthålla standarden på vägarna. Under 2007 ökade trafiken på europavägarna med 4 procent och generellt på de statliga vägarna med närmare 3 procent, den tunga trafiken med över 5 procent. Såväl privatbilister som yrkeschaufförer anser att det behövs ökade insatser för att minska spårbildning och ojämnheter på vägarna, säger  Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Enligt Vägverket har framförallt kostnaderna inom anläggningssektorn ökat kraftigt de senaste åren. Priserna på olja och stål har ökat, samtidigt som marknaden har varit överhettad. Vägverket menar att kostnadsökningen har varit drygt 25 procent under perioden 2004-2007. Medan anslagen bara har höjts med några procent under samma period. För att nå den önskade standarden anser Vägverket att anslagen till drift och underhåll måste höjas.

  – Det finns även stora behov av investeringar, inte minst i våra storstadsområden. Många vägar har nått kapacitetstaket med stor trängsel som följd. Minsta incident förorsakar stopp och stora framkomlighetsproblem. Exempel på detta är Essingeleden i Stockholm och Tingstadtunneln i Göteborg, båda byggda för mer än 40 år sedan då trafikmängden var långt ifrån dagens.  Även i andra delar av landet finns det stora behov. Vägar med mycket trafik löper genom städer med buller och andra miljöproblem som följd. Under tjällossningen är framkomligheten för den tunga trafiken otillräcklig i många delar av landet. Ett problem som uppmärksammats inte minst under de senaste månaderna är vägar som blockeras av stora vattenmängder eller nedfallna träd i samband med extrema väderförhållanden. Vägverket inventerar för närvarande var riskerna är som störst och vi börjar med förebyggande åtgärder redan i år,  säger Ingemar Skogö.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!