080311-diesel-riktpris

Dieseln är rekorddyr

För första gången har det officiella riktpriset på diesel stigit över 13 kronor per liter. Prisökningen har även den varit rekordartad. På bara ett år har priset gått upp med över 20 procent.

Aldrig tidigare har dieseln varit så dyr. Och aldrig tidigare har prisskillnaden mellan diesel och bensin varit så stor. Dieseln har traditionellt sett varit billigare än bensinen, men på senare år har dieseln omvärderats.

Idag har vi ett officiellt riktpris på 13,19 kronor per liter bland de marknadsledande bolagen. Bensinpriset ligger på 12,49 och spannet är större än det någonsin varit, säger Tomas Nilson, presschef på Motormännen till e24.se.

I mars förra året löd rekordnoteringen 10,79 kronor per liter diesel i riktpris. Ett år senare har priset ökat med 22 procent till den nuvarande nivån. Det är många faktorer som alla har hjälpt till för att driva dieselpriset uppåt, bland annat ökad efterfrågan. Men mest avgörande är den rekorddyra råoljan.

Råoljan har passerat 100-dollarstrecket, världsmarknadspriserna på bensin och diesel ligger på rekordnivåer. Det enda som håller tillbaka ytterligare prisökningar är den svaga dollarkursen, säger Tomas Nilson till e24.se.

Tomas Nilson tror att en i allra högsta grad bidragande faktor är omvärderingen av dieselmotorerna. Förr var de ofta bullriga och smutsiga. Med tiden har det hänt mycket och dieselbilen är nu för tiden en betydligt mer angenäm upplevelse, mycket tack vare partikelfiltret. Detta har, enligt Tomas Nilsson, lett till att dieselbilarna har omvärderats, fokus ligger mer och mer på koldioxidutsläpp, och dieselmotorer släpper i genomsnitt ut 20 procent mindre koldioxid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!