080325-q7-hybrid-stoppas

Dollarn stoppar Audi Q7-hybrid

Den svaga dollarn har skördat ännu ett offer. Många biltillverkare har tvingats anpassa sina strategier till de ogynnsamma ekonomiska förhållandena. Senast i raden är Audi som inte kommer att sälja sin nya hybriddrivna Q7 i USA.

Det är många som har väntat på en något mindre miljöförstörande Audi Q7. En mindre dieselspis finns visserligen, men den så populära hybridtekniken har ännu inte letat sig ned i den stora suven. Men det finns mycket långt gångna planer på det. Som det ser ut i dag kommer en V6-motor på 280 hästkrafter att få assistans av en stark elmotor. Lanseringen planeras till slutet av nästa år, på den här sidan av Atlanten i alla fall. Nu verkar det som att USA-lanseringen av Q7-hybrid skjuts upp rejält, om den någonsin kommer att ske.

Det var tänkt att den gröna monstersuven skulle begå USA-debut tidigt nästa år. Nu har USA-lanseringen skjutits upp på obestämbar tid, enligt Audis USA-chef Johan de Nysschen. De Nysschen säger i en intervju med Automotive News att det har varit väldigt svårt att få siffrorna att gå ihop med Q7-hybrid, merkostnaden på grund av dollarkursen vid en USA-lansering skulle helt enkelt bli oöverkomlig.

I stället kommer Audi framöver att fokusera på hybridversionen av kommande Q5, som kommer att presenteras på bilsalongen i Peking och börja säljas i USA nästa år. Enligt Johan de Nysschen har en hybridversion av Q5 alltid funnits med i planeringarna, men han säger samtidigt att det ändå kommer att bli en fråga om potentiell volym. Q5-hybrid kommer bara att skeppas till USA om Audi tror att det finns en marknad för den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!