Hyundai Ioniq officiell – utmanar Prius

Senare i år lanserar Hyundai sin första hybridmodell Ioniq i Sverige. Den kommer som hybrid, laddhybrid och som ren elbil.
Magnus Kvandal

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Hyundai Ioniq blir första bilen i världen som erbjuds med tre olika elektriska drivlinor i samma modell. Hyundais utvecklingschef Woong-Chul Yang säger i ett pressmeddelande att företaget vill ändra synen på bilindustrin och hur vi transporterar oss i framtiden.

– Ioniq är lönen för vårt arbete mot att bli världsledande på miljövänliga bilar, säger han.

Hyundai Inoniq ska hjälpa företaget möta utsläppskraven på 95 gram koldioxid per som introduceras i Europa år 2020.

Den första drivlinan som lanseras är hybriden. Den har en 1,6-litersmotor på 103 hästkrafter som samarbetar med en elmotor på 43 hästkrafter. Kraften skickas till framhjulen via en sexväxlad dubbelkopplingslåda.

Drivlinans energieffektivitet kommer enligt Hyundai vara 40 procent, vilket av en händelse är precis samma som hos Toyota Prius.

Detaljer för de andra två motoralternativen har inte avslöjats ännu, men de kommer sannolikt presenteras när Ioniq visas för västvärlden på bilsalongen i Genève i mars.

Bilen är förutom de avancerade hybridsystemen även fullspäckad med tekniska lösningar för komfort och säkerhet, bland annat autobroms, dödavinkelvarning och filbytesvarning.

Den nya modellen är byggd på en helt ny plattform som kommer att delas med kommande Kia Niro. Den är konstruerad av höghållfasthetsstål och aluminium för att få en stabil konstruktion samtidigt som vikten hålls nere. Batterierna har, precis som på Tesla, placerats i golvet för att få en låg tyngdpunkt.

Även bilens exteriördesign har gjorts med energibesparing i fokus. Aktiv och passiv aerodynamik bidrar till en luftmotståndskoefficient på 0,24, vilket gör Ioniq till en av de mest strömlinjeformade bilarna på marknaden.

Interiören kommer i mångt och mycket att likna den i Hyundai Tuscon. Den får en 7-tums touchskärm för infotainmentsystemet, placerat mellan luftutsläppen mitt på instrumentbrädan.

Till Sverige kommer Ioniq senare under året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!