Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Intresset för solceller och laddboxar ökar

Elinstallatören Jonas Thomsson på Gotland märker av ett ökat intresse för laddboxar och solceller. Men ofta får han hjälpa till med en totallösning som håller över tid. ”De som vill ha solceller tänker inte alltid på att de kan installera en laddbox samtidigt. Det allra bästa är att även komplettera med ett batteri”, säger Jonas Thomsson.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Höga priser på el, bensin och diesel har ökat intresset för laddboxar, elbilar och ­solceller. Men det är inte alltid de kunder som Jonas Thomsson träffar på tänker på en helhetslösning.
– Jag pratade med en kund i går som är intresserad av solpaneler på taket. Han hade inte funderat alls på att installera en laddbox. Men han insåg att det kan vara bra att ha när det kommer vänner eller barn och barnbarn på besök. Att ladda elbilen med el från solceller är den bästa lösningen.
Det nya klimatbidraget som fungerar som ett klassiskt rot-avdrag gör det ekonomiskt fördelaktigt att bygga ett större system för både laddning, lagring och energiproduktion.
– Till skillnad mot rot-avdraget för renovering och nybyggnation så gäller det här bidraget även material. Dessutom går det att söka under flera år så det går bra att komplettera sin anläggning, berättar Jonas Thomsson.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!