Foto: Tesla

Nu har Tesla 500 Supercharger-laddstationer i Europa

Efter sex år är Tesla nu uppe i hela 500 stycken laddstationer, så kallade Supercharger-stationer, runt om i Europa. Den 500:e stationen är placerad i London och är inledningen på Supercharger V3-standardens utbredning utanför Nordamerika.

Det hela började i Norge 2013. Där och då installerade Tesla sin första Supercharger-laddstation på den europeiska kontinenten. Efter Norge fick, under samma år, Tyskland och tre andra europeiska länder sina första Supercharger-laddstationer. 2014 var det bland annat Sveriges tur att få sin första station. I dag finns det 37 laddstationer i Sverige, från Löddeköpinge i söder till Puoltikasvaara (sju mil sydost om Kiruna) i norr.

En av de åtta Supercharger V3-laddarna på Park Royal-laddstationen i London. Foto: Tesla

I slutet av juni i fjol skrev vi om att Tesla invigde sin 400:e Supercharger-station. Nu, nästan exakt ett och ett halvt år senare, inviger man i dag sin 500:e station. Denna nya station är placerad vid Teslas servicecenter i Park Royal i London. Det som är unikt med denna station är att den är första europeiska Supercharger-station med nya Supercharger V3-standarden, det vill säga med betydligt högre laddeffekter på upp till 250 kW (kilowatt). Supercharger V2-laddarna som europeiska Tesla-förare hittills har använt ligger på 150 kW efter att i början av hösten 2019 ha skruvats upp från 120.

Nordamerikanska Tesla-förare har kunnat ladda sina bilar med den högre effekten (250 kW) sedan tidigare i år.

LÄS MER: Tesla har bästa fyrhjulsdriften

Foto: Tesla

Supercharger-laddstationen i Park Royal har åtta Supercharger V3-laddare vid sidan om åtta Supercharger V2-laddare.

V3-laddarna i Europa stödjer CCS-kontaktstandarden men är tillgängliga för alla Tesla-bilar. Model 3 har CCS-kontakt, medan nyare Model S och Model X kan "CCS-ladda" med hjälp av en adapter. Äldre årgångar av de båda sistnämnda modellerna måste modifieras för att kunna ladda med CCS-adapter.

TEST: Tesla Model 3 Long Range mot Audi e-tron och Mercedes EQC

Tesla Model 3 har haft laddkontakt enligt CCS-standarden sedan modellen kom till Europa. Numera har även Model S och Model X möjlighet till laddning via CCS via adapter. Äldre modellversioner (innan 1 maj 2019) måste dock anpassas för att kunna hantera adaptern.

De 500 Supercharger-stationerna i Europa breder ut sig över 24 olika länder. Totalt rör det sig om över 4 700 Supercharger-laddare, ungefär 1 500 fler än för ett och ett halvt år sedan.

Största stationen finns i norska Nebbenes där inte mindre än 44 laddare sticker upp ur marken, 20 fler än på Sveriges största station som finns i Tanum. I Sverige är totala antalet Supercharger-laddare över 400 stycken, fördelade över, som ovan nämnt, 37 stationer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!