Opel Corsa-e blir rallybil och får eget mästerskap

Nya Opel Corsa kommer med eldrift och som sådan blir den ett ämne för motorsport med eget mästerskap. Visas upp i Frankfurt men här är en första titt.

Nya Corsa, uppdaterade Astra och Grandland X som laddhybrid må stå i fokus i Opels monter under Frankfurtsalongen nästa månad men undra om inte denna bil kommer dra mest mest blickar: eldrivna Corsa-e kalibrerad för rallybruk.

Foto: Opel

Bilen är byggd för världens första rallymästerskap för eldrivna bilar: ADAC Opel e-Rally Cup. Cupen är dock inte ny, i dag kör man med modellen Adam som går ur produktion. ADAC och Opels program omfattar i dag hundratalet förare från 18 länder. Opel som märke har annars en gedigen rallyhistoria med fem EM-titlar och en VM-titel (Walter Röhrl och Christian Geistdörfer med Opel Ascona 400 1982) .

LÄS MER: Elektrisk rallycross får vänta

Basen för rallybilen är Corsa-e och bilen har kvar samma motoreffekt på 136 hästkrafter och batteripaket på 50 kWh. Bland ändringarna märks ny fjädring och snäppet större dimensioner – fem millimeter bredare och högre (!) samt två millimeter längre axelavstånd.

Foto: Opel

Bilen är även utrustad med saker som bur, brandsläckare och trippmätare. Den har kvar sin elektriska servostyrning men antisladd- och antispinnsystem är frånkopplade liksom de låsningsfria bromsarna. Handbromsen är nu av hydraulisk typ.

LÄS MER: Vi kör nya Opel Corsa (maskerad)

Bilen täcks av på riktigt under kommande Frankfurtsalong  men går att beställa redan nu. 15 bilar ska byggas till säsongen 2020/2021 och de har ett pris på under 50 000 euro (cirka 536 000 kronor).

Opel har tidigare gjort klart att eldrivna Corsa ska komma i ”GTI”-utförande – alltså som prestandabil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!