Karl-Johan Wall vid en laddstolpe. Tack vare ett stort centralt batteri kunde man utöka antalet laddplatser i parkeringsgaraget utan att öka effekten in i byggnaden. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Så rundade de elbristen i Stockholm

Vid en ombyggnad och utökning av antalet laddpunkter i ett garage insåg Karl-Johan Wall på fastighetsbolaget Hufvudstaden att det behövdes mer el. Men nätägaren Ellevio sa nej, det skulle inte gå att utöka förbrukningen och effekten in i huset. ”Ett stort batteri för hela huset och smarta laddare för bilarna har löst allt”, berättar Karl-Johan Wall.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det säljs allt fler elbilar i Sverige och efterfrågan på effektiva och snabba laddplatser ökar dramatiskt. Som en av Stockholms största fastighetsägare får Hufvudstaden så gott som dagligen hantera krav på fler laddpunkter till parkeringsgarage.
Karl-Johan Wall är hållbarhetschef på Hufvudstaden och den som får försöka lösa problemet.
– Alla pratar om att det behövs laddpunkter men ingen pratar om att det också måste vara stabil och helst snabb laddning. Den här branschen består av många aktörer och alla säger att de hittat den perfekta lösningen, säger Karl-Johan Wall.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Teknikens Värld Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!