Mitt i vintern tappade Tesla-bilar värmen. Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Tesla-bilar utan värme i mellandagarna

Mitt under julens tuffaste trafikdagar försvann kupévärmen i många Tesla-bilar med så kallad värmepump. Tesla hävdar att man åtgärdat problemen med uppdaterad fordonsprogramvara.

När elbilstillverkaren Tesla började skeppa ut sin nya suv Model Y på den amerikanska marknaden våren 2020 var en av nyheterna den nya värmepumpen, kallad Octovalve, som värmer upp kupén på ett effektivare sätt en den elektriska tillsatsvärmare som användes på de tidigare modellerna. Octovalve infördes så småningom över hela modellinjen.

Men den hade barnsjukdomar. Förra vintern rapporterades bland annat från Kanada kunde vara skakig i kallt klimat. Tesla gick ut med en servicebulletin för att ersätta sensorer i bilarna som ansågs vara orsaken till problemen.

Samma modell med samma värmepumpslösning nådde Sverige i somras och nu har de utsatts för sin första bistra skandinaviska vinter. Och mitt under mellandagarnas tuffa kyla började det rapporteras om att Tesla-bilar utrustade med värmepump plötsligt och utan förvarning kunde tappa all kupévärme. Teknikens Värld uppmärksammades på problemen av utfrysta Tesla-ägare. 

Tesla är medvetna om problemet. Det säger Maria Lantz, som är Teslas kommunikationsansvariga i Sverige: 

– Vi har skickat ut ett sms till berörda kunder om att det kommer en firmwareuppdatering, säger hon till Teknikens Värld. 

Det tyder på att felet beror på någonting i bilens programmering, men det är ingenting som Tesla bekräftar i klartext. 

I sms:et uppmanas ägarna att uppdatera sin fordonsprogramvara till den senaste versionen. Man går i samma sms ut med en uppmaning om att ställa klimatanläggningen i Auto-läge.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!