110713-renault-eu-pengar

EU-stöd till sparkade Renault-arbetare

EU-kommisionen har godkänt en ansökan från Frankrike om 24,4 miljoner euro från Europeiska Globaliseringsfonden om hjälp att sörja för att sparkade Renault-anställda ska hitta nya jobb.

Ansökan kom in från franska staten efter att 3 582 anställda hos Renault och sju av Renaults underleverantörer avskedats. Pengarna ska säkerställa att arbetarna ska finna nya jobb.

– Finanskrisen ledde till en ekonomisk avmattning som slagit särskilt hårt mot bilindustrin, säger EU-kommisionären för sysselsättning och socialpolitik, László Andor i ett pressmeddelande.

Enligt ansökan var 2008 ett särskilt jobbigt år för Renault vilket en förlust på tre miljarder euro visar på. Efter diverse strömlinjeformning och avskedningar vändes det till att peka på plus 3,4 miljarder euro året därefter, men arbetarna fick inte sina jobb tillbaks. Detta beror delvis på att Renault fick mycket strängare kreditregler och dessutom dåligt med kortsiktig kredit.

Istället hamnade det på den franska staten att ta hand om de varslade knektarna och det är alltså för detta man hoppas kunna kvittera ut 24 493 525 euro.

De regioner som drabbats hårdast av Renaults avskedningar är Ile-de-France, Haute-Normandie som ligger nära Le Havre som drabbats hårt av nedskärningar i industrin, och Nord-Pas-de-Calais.

Först måste summan som Frankrike ansökt om röstas igenom i EU-parlamentet innan de kan betalas ut.

– Jag är övertygad om att stödet och den utbildning som EU:s globaliseringsfond kommer erbjuda kommer hjälpa arbetarna, säger László Andor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!