110706-eu-fartsyndare

EU vill straffa utländska fortkörare

Kör du ofta för fort utomlands bör du bli försiktigare i framtiden. I dag kan nämligen EU-parlamentet rösta igenom ett förslag på att göra lagföring och bestraffning av trafiksyndare utanför hemländerna enklare.

Kör du ofta för fort i Tyskland, Frankrike eller något annat EU-land utanför Sverige bör du snart ta det lite försiktigare. I dag kommer nämligen EU-parlamentet förmodligen att godkänna en ny gemensam lagstiftning som ska göra det enklare att bestraffa trafiksyndare i andra EU-länder än hemlandet, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Lagstiftningen underlättar således inte bara för bestraffning av trafikbrott begångna av svenskar på resa utomlands utan gör det även lättare att döma utländska bilförare som begår brott i Sverige.

Förutom fortkörning ska lagstiftningen även fokusera på rattfylleri, rödljuskörning och användning av bilbälte. Efter att EU-parlamentet har godkänt lagstiftningen måste dock även de enskilda medlemsländerna anta och godkänna de nya reglerna.Ett av syftena med den nya lagstiftningen är enligt EU-parlamentet att täppa till kryphål som skiljer mellan de olika ländernas lagstiftning, men även samarbetet de nationella myndigheterna emellan är tänkt att utökas.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!