Få hybridbilsköpare köper hybridbil igen

Hybridbilar tappar sin charm fort, visar en ny amerikansk undersökning. Bara en tredjedel av USA:s hybridbilsköpare väljer att köpa en liknande bil igen. Trots det är hybridbilar ett bra trick för att locka nya köpare till bilhallarna.

Antalet hybridbilar på marknaden växer stadigt med nya modeller, sedan vågen började med bland andra Toyota Prius och Lexus RX 400h för snart tio år sedan. Men alla är inte lika övertygade om bilarnas förträfflighet. Enligt en undersökning av amerikanska opinionsinstitutet Polk väljer nämligen bara 35 procent av alla de som köpt hybridbilar att välja motortypen igen. 

 Helt felsatsat är det dock inte. Samma undersökning visar att det vid bilbytartider är så många som 60 procent av Toyotas hybridkunder som väljer att gå tillbaka till Toyota-försäljaren, även om det kanske inte blir med hybridmotor. För Hondas del valde över hälften av kunderna, 52 procent, att köpa en ny Honda när man tröttnat på sin Honda-hybrid. 

 –Att ha en hybrid i sitt sortiment kan säkert ge ett märke konkurrensfördelar när det kommer till att locka till sig nya kunder. De höga andrahandsvärden på hybridbilar är ett tecken på att konsumenter fortsätter leta alternativa lösningar till de höga bensinpriserna, säger Brad Smith, forskare vid Polk i ett pressmeddelande.

 Av alla bilar som säljs i USA utgör hybridbilar 2,4 procent av den totala marknaden, att jämföras med 2,8 procent toppåret 2008. I Sverige var motsvarande siffra för 2 549 bilar förra året, vilket betyder att 0,8 procent av alla sålda bilar var en hybrid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!