090810-fiat-bertone

Fiat köper Bertone

De andra budgivarna är ute ur spelet och den italienske näringsministern Claudio Scajola har godkänt köpet. Därmed står det klart att Fiat köper den bankrutta karossbyggaren Bertone. Spännande nyheter kan följa…

 Ja, Fiats köp av den svårt krisdrabbade karossbyggaren med historiska anor, Bertone, öppnar för spännande koncept i framtiden. Fiats vd Sergio Marchionne har inte velat avslöja vilka modeller som ska byggas av Bertone i Turin-fabriken men när han gläntar på locket en aning kommer det fram att det är fråga om nichmodeller som ska säljas i Europa och USA. Italiensk media spekulerar i att Bertone kan få i uppdrag att bygga allt från en liten cabriolet till en stor sedanmodell. Helt klart är dock att Fiat tänker satsa på Bertone.

En avgörande orsak till att det blir just Fiat som får köpa Bertone är deras löfte om att hålla företaget i liv. I ett uttalande förklarar det italienska näringsdepartementet att Fiats löfte om en investering på 150 miljoner euro över en treårsperiod, kombinerat med att de 1 137 anställda blir kvar, var det som fällde avgörandet och gjorde att staten kunde godkänna köpet. En mycket intressant detalj i affären läckte ut när näringsministern Claudio Scajola avslöjade att Bertones fabrik ska integreras med Chryslers verksamhet. Det verkar alltså som att vi kan se fram emot en eller flera Italiendesignade och därtill Italienbyggda Chrysler-modeller framöver.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!