Fler tankar bensin i dieselbilar

Fenomenet feltankning har blivit allt vanligare när folk slår bensin i tanken på sina nya dieselbilar, en miss som kan kosta stora pengar att rätta till.

Dieselbilar har aldrig gått så bra som nu. Enligt Bil Swedens siffror har det sålts mer dieselbilar än bensinbilar varje månad hela 2011. Men omställningen har gått fort – för bara fem år sedan var andelen dieseldrivna bilar 20 procent av alla sålda bilar.

Nu kommer tecken på att utvecklingen kan ha gått lite för fort när dieselknacket blev det vanligaste motorljudet i Sverige. Anledningen är att fler och fler tar tag i det gröna pumphandtaget av ren vana – och häller bensin i sin dieselbil. 

– Det här har blivit ett vanligt problem. Vi får larm om detta varje vecka, säger Hans Karlsson som är bärgare i Malmö till Dagens Nyheter. 

Det som händer med bilen är att den börjar puttra och knacka och i vissa fall räcker det att tömma tanken och byta bränslefilter för att åtgärda sin miss. Skulle det te sig riktigt illa måste hela motorn bytas eller plockas isär med en dryg verkstadsnota som följd. 

Terje Eklund på Motormännen har ett handfast tips på hur man ska gå till väga när olyckan och/eller tankspriddheten har varit framme:

– Starta inte bilen! Det är det enda råd man kan ge. Då räcker det med att tömma tanken, säger Terje Eklund till Dagens Nyheter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!