080612-ford-focus-rs-2009

Ford Focus RS – första informationen och bilderna

För ett halvår sedan gav Ford oss en liten smygtitt på kommande Ford Focus. Informationen var torftig, precis som dagens, men däremot talar bilderna från testerna på Nürburgring klarspråk.

Förra bilden som Ford delade med sig till världen visade bara en lite kraftfullare Focus sedd framifrån i dunkelt ljus. De två nya bilderna visar fortfarande bara bilen framifrån, mer eller mindre. Men nu får man se kommande Ford Focus RS, dock i prototyp-utförande, i aktion på ”Grüne Hölle”, det vill säga Nürburgring. Biffigare utseende med stort luftinsläpp framtill, stora hjul, djupare sidokjolar och bredare skärmar ska hjälpa till att få bilen att se aggressivare ut än lillebror Ford Focus ST.

Under huven lurar en femcylindrig Duratec-spis på 2,5 liter, alltså en ren Volvo-maskin egentligen. 225 hästkrafter ger motorn i ST-versionen, men enligt Fords nya uppgifter ska man pressa ur åtminstone 280 hästkrafter medan maxvridet passerar 400 newtonmeter.

Alla RS-fantaster har länge hoppats på fyrhjulsdrift för att bilen ska vara hanterbar, men Ford envisas med framhjulsdrift trots de höga effektsiffrorna i den ganska lilla krabaten. Enligt Ford ska det ändå fungera smärtfritt tack vare ett nyutvecklat antispinnsystem och en elektronisk differential.

Ford berättar att nya Focus RS kompromisslöst håller sig till RS-traditionerna. Det innebär enligt dem en prisvärd högpresterande bil som man ska kunna leva med även till vardags. Focus RS kommer att ha muskler, hjärta och själ som en genuin RS-modell och vara spännande att köra varje gång.

Lanseringen av bilen sker i början av 2009. Innan dess ska den begå sin världspremiär på bilsalongen i London i slutet av juli. Strax innan dess lär en massa teknikspäckad information dyka upp från Ford.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!