090828-gtb-trängselskatt

Första steg mot trängselskatt i Göteborg

Göteborg har tagit sitt första steg mot trängselskatter. En enig kommunstyrelse godkände tidigare i veckan huvuddragen i ett förslag som innebär att trängselskatter ska finansiera nya väg- och järnvägstunnlar.

På onsdagen fattades ett första beslut om trängselskatter i Göteborg. Trängselskatterna ingår i infrastrukturpaketet för Göteborgsregionen där bland annat Västlänken, Marieholmstunneln och en del av nya Göta älvbron ingår. Paketet beräknas kosta 29,5 miljarder kronor, pengar som delvis ska hämtas från Göteborgsbilisternas plånböcker.

Regionen och kommunerna ska finansiera hälften av paketet, främst genom trängselskatterna, medan staten ska stå för den andra hälften. Göteborg får dock handla snabbt om de vill vara säkra på att få pengar från staten. Regeringen vill ha en ansökan senast den 1 september för att projektet ska fås med i Banverkets och Vägverkets planer. Dessutom kan det bli kapplöpning om statspengarna eftersom Stockholm och Malmö har liknande önskemål.

Än är det inte helt bestämt hur mycket Göteborgsbilisterna ska betala eller var betalstationerna ska uppföras. Avgiften väntas bli 10-15 kronor och tas ut mellan klockan 6 och 18 på vardagar.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!