090807-fortum-elbil

Fortum utvecklar elbil

Energibolaget Fortum och finländska Valmet är på väg att ta fram en ny elbil. Tillsammans ska de erbjuda en helhetslösning och bilen ska presenteras tidigt nästa år.

 På torsdagen blev det känt att Fortum och finländska bilbyggarna Valmet Automotive ska ta fram en ny elbil. Bilen ska bli en stadsbil med säteskonfiguration 2+2. Detaljerna om den kommande bilen är få men i ett pressmeddelande skriver Fortum att en laddning ska räcka för en körsträcka på 160 kilometer.

Planen är att de två företagen tillsammans ska erbjuda en helhetslösning för elbilsköparen. Detta innefattar design, tillverkning laddsystem och all infrastruktur som behövs. Fortum är redan i dag inblandade i projekt där man bygger laddstationer för elbilar bland annat i Karlstad, Stockholm och finska Esbo. Valmet å sin sida har ett finger med i elbilsracet i och med att de tillverkar elgolfbilar till danska Garia och dessutom har fått uppdraget att sätta ihop plug in-hybriden Fisker Karma. Första bilen ska stå färdig under fjärde kvartalet i år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Teknikens Värld + verktygsset & pläd för endast 149 kr. Köp nu!