Fusk i fler Volkswagen-dieselmotorer – Porsche dras in i skandalen

Från Tyskland har vi alldeles nyss nåtts av breaking news! Volkswagen ska nämligen ha fuskat även med de större dieselmotorerna, något som gör att betydligt fler modeller är drabbade – och då även Porsche.

Utsläppsskandalen som Volkswagen ställt till med rullar vidare och nu är även koncernens sportbilstillverkare Porsche indragna i dieselgate. Tysk media har alldeles nyss gått ut med uppgifter att amerikanska EPA, den myndighet som först avslöjade Volkswagens fusk, har utvidgat sin granskning av koncernens dieselmotorer.

Nu är det 3,0-litersdieselmotorer som har testats och EPA ska ha uppmätt NOx-utsläpp nio gånger högre vid verklig körning än de lagliga gränsvärdena. Gränsvärden som bilarna klarar vid mätningar i laboratorium. Det ska enligt EPA röra sig om mjukvara i motorerna som har manipulerats, det vill säga samma typ av fusk som i de EA189-motorer som hittills har avslöjats som fuskmotorer.

EPA nämner att det rör sig om bilar av årsmodell 2014-2016 (förmodligen 2013-2015 i Europa) vilket för oss låter som att det kan röra sig om Euro 6-certifierade dieselmotorer, alltså inte Euro 5 som hittills varit på tapeten.

EPA räknar enligt tysk media upp Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6, A7, A8 och Q5 som drabbade bilar. I Europa skulle det kunna betyda att ännu fler modeller är drabbade, exempelvis Porsche Panamera Diesel och Macan S Diesel.

Volkswagen har hittills erkänt fusk med omkring elva miljoner bilar världen över, varav 8,5 miljoner av dessa finns i Europa och omkring 230 000 i sin tur i Sverige. Om 3,0-litersdieselmotorn också är drabbad fullt ut kommer samtliga nämnda siffror att skjuta i höjden.

I nuläget är informationen kort. Vi uppdaterar så fort det kommer mer av intresse i fallet.

Volkswagen kommenterar nya uppgifterna

Uttalande med anledning av tillkännagivande från amerikanska miljömyndigheten EPA.

United States Environmental Protection Agency (EPA) informerade under måndagen Volkswagen AG att bilar med V6 TDI-motorer har haft en mjukvara som inte varit tillfredsställande beskriven i godkännandeprocessen. Volkswagen AG vill understryka att ingen mjukvara med syfte att förändra avgasvärdena på ett förbjudet sätt har funnits installerad i 3,0 liters V6-dieselmotorerna.

Volkswagen kommer att samarbeta fullt ut med EPA för att bringa fullständig klarhet i detta ärende.

Volkswagen Group Communications

 Head of Group Communications

 Hans-Gerd Bode

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!